بسته بندی نون باید یه جوری باشه که به بافت نون آسیب نزنه مثلا نون خورد نشه.
نان را از عواملی مانند تبادل رطوبت، تبادل چربی، جذب بو و تاثیر نور حفظ نماید و از نظر اندازه، شکل و باز و بسته کردن مناسب باشد.
عمده مواد مورد استفاده برای بسته بندی نان در دو دسته قرار می گیرند. یکی از آنها مواد کاغذی و دیگری پلاستیک ها می باشند.
از دسته مواد کاغذی می توان به کاغذهای پوشش دار (Coated Paperr) یا کاغذ لاک اندود شده با رزین، کاغذ پوشش داده شده با LDPE ، کاغذ پوشش داده شده با PVDC اشاره کرد.به این کاغذها، کاغذهای بهبود یافته گفته می شود. هدف از پوشش دادن کاغذ با لاک ها یا مواد حلال و یا موم ها و یا چند لایه مواد پلاستیکی (مانند LDPE ، PVDC و موم) عبارتند از:
1- استفاده کاغذ برای بسته بندی مواد غذایی
2ـ قابلیت دوخت آن توسط المنت حرارتی
3- افزایش مقاومت آن به رطوبت چربی و …
از مواد پلاستیکی مورد استفاده در بسته بندی نان میتوان پلی اتیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP ) و سلوفان را نام برد. علاوه بر موارد فوق از لفاف های آلومینیومی نیز در بسته بندی نان استفاده می شود.
مواد کاغذی:
کاغذ پوشش داده شده با LDPE:
از این نوع مواد بسته بندی بخار آب نفوذ نمی کند و مقاومت آن عالی می باشد. اما اکسیژن و مواد معطر می تواند از آن نفوذ کند. اگر کاغذ با یک لایه LDPE به ضخامت 40 میکرومتر پوشیده شود، در رطوبت نسبی 85 درصد و در حرارت 23 درجه، بخار آب از آن نفوذ نخواهد کرد. به عبارتی نفوذ پذیری بخار آب از این نوع کاغذ صفر است.
کاغذ پوشش داده شده با PVDC:
پوشش دادن کاغذ با یک لایه ظریف PVDC، به افزایش صافی سطح کاغذ کمک می کند و نیز عاری از مزه و بو خواهد شد.
مزایای کاغذ:
انعطاف پذیری شکل پذیری و چاپ پذیری خوب – مقاومت بالا به پاره شدن، کشش و فشار – سبک، و غیر قابل نفوذ بودن به هوا- ممانعت کنندگی خوب در برابر عوامل فساد بویژه نور – قابل بازیافت (بشرط جداسازی به موقع از سایر زباله ها) – تجزیه سریع در محیط .
معایب کاغذ : در مقابل نفوذ گاز، روغن و رطوبت مقاومت خوبی ندارد.
مواد پلاستیکی:
بطور کلی پلاستیک ها پلیمرهایی هستند که از سنتز مواد اولیه ای به نام مونومر تهیه می شوند. مونومرها موادی سمی و برای سلامت انسان مضر هستند. در حالی که پلیمرها خنثی هستند و مشکلی ندارند.
اغلب پلیمرهایی که در بسته بندی مواد غذایی استفاده می شوند ترمو پلاستیک ها هستند. این مواد دردرجه حرارت بالا نرم می گردند و در اثر سرد کردن مجدداً سخت می شوند بدون این که ترکیب شیمیایی آنها تغییر کند .
مزایا و معایب بسته بندی پلاستیکی
* مزایا :
– وزن کم و سبک
– قیمت مناسب
– قابلیت شکل دهی
– مقاوم در مقابل آب
– نفوذ ناپذیری در مواقع نیاز
– امکان رویت کالای داخل
– مقاومت دربرابرشوک و ضربه
* معایب :
– حساس به حرارت و تابش
– مخاطرات زیست محیطی
– خطر برای سلامت انسان
- ۹۹/۰۲/۲۸
مطلب جالبی بود. موفق باشید